O FETVI - Čajlaković, Muhamed (Novi Muallim, 2022)
Fetva je šerijatskopravno rješenje, odnosno odgovor na pitanje. To je jedna od najstarijih i najvažnijih islamskih pravnih ustanova. Funkcija davanja fetvi sastoji se iz davanja objašnjenja i uputa za život u skladu sa Allahovim, dž.š., propisima. Nakon Poslanika, a. s., donošenje fetvi je, vremenom, institucionalizirano. Institucionaliziranje fetve je značilo stalno kretanje šerijatskog prava i tumačenje istog u određenom vremenu i prostoru. Pitanje promjene fetve sa promjenom vremena i mjesta je pitanje koje se postavlja pred islamske učenjake fikha. Zadovoljavanje savremenih potreba muslimana značilo je i izmjenu nekih tradicionalnih normi šerijatskog prava. U ovom radu autor predstavlja razvoj institucije fetve, formu fetve, razlike između fetve i sudske presude, mogućnost promjene fetve te uvjete koji su potrebni da bi osoba bila muftija.