NEKI ELEMENTI TRAJNIH POSLJEDICA PO BOŠNJAČKU PORODICU KAO REZULTAT GENOCIDA I ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA NAD BOŠNJACIMA 1992-1995. - Zagorica, Jasmina (Novi Muallim, 2022)
UDK 341.485(497.6=163.4*3)"1992/1995" U fokusu ovog rada je nekoliko osnovnih problema s kojima se susrela bošnjačka porodica tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno nakon zločina genocida nad Bošnjacima Srebrenice – sigurne zone Ujedinjenih nacija. Padom Srebrenice, Vojska Republike Srpske, Vojska Jugoslavije, dobrovoljačke jedinice iz Srbije, Crne Gore, Grčke, Rusije počinile su zločin genocida sa masovnim egzekucijama, silovanjem, lovom na ljude u rasulu po planinskim vrletima, te raznim oblicima zvjerstava sa namjerom potpunog uništenja osoba muškog spola od maloljetničkog doba do doba duboke starosti. Zločinci su u saradnji sa vlastima Srbije organizovali prijevoz žena, djece i starih do Kladnja, a problematika tako bitno okrnjenih preživjelih bošnjačkih porodica višestruko je kompleksna sa trajnim posljedicama sve do danas. Spašavanjem “golih” života, protjerano i izbjeglo stanovništvo se suočavalo sa brojnim problemima adaptacije, asimilacije i akulturacije u novoj životnoj sredini, načinom zadovoljavanja primarnih - egzistencijalnih ljudskih i socijalnih potreba. U dijelu rada autorica će pokušati prikazati neke od posljedica sa kojim se i danas poslije dvadeset godina od genocida suočava bošnjačka porodica, sa posebnim osvrtom na duševno stanje osoba koje su preživjele zločin genocida.