NAČIN PRIKAZIVANJA ISLAMA U EVROPSKIM UDŽBENICIMA - El-Ašmavi, Favzija; Grabus, Halim (Novi Muallim, 2006)
Dr. Favzija el-Ašmavi rođena je u Aleksandriji, Egipat. Predaje arapski jezik i islamske studije na Univerzitetu u Ženevi (Švicarska). Autor je brojnih djela na arapskom, engleskom i francuskom jeziku. Njen literarni rad odiše strašću za gradom u kome je rođena, Aleksandrijom, mjestom gdje se susreću prošlost i sadašnjost, sunce i voda, nebo i zemlja. Aktivan je član nekoliko organizacija. Osnivač je Evropskog foruma žene muslimanke, koji nastoji promovirati ljudska prava muslimanki u evropskim državama. Njen istraživački rad posebno je fokusiran na ljudska prava u islamu, međureligijski dijalog, položaj muslimanke i način prikazivanja „drugih“. Udata je i ima troje djece. Prijevod s engleskog: Halim Grabus