PRIČE IZ ŽIVOTA NOVIH AMERIČKIH MUSLIMANA (II) - Ahmad, Imtaz; Jusić, Muhamed (Novi Muallim, 2005)
Bilješka prevodioca Knjiga Priče iz života novih američkih muslimana je pisana perom čovjeka koji je bio svjedok događaja i prijatelj ličnosti o kojima piše. On jednostavnim jezikom otvara vrata u nepoznat svijet kompleksnog američkog društva; svijet novih američkih muslimana. Svojom nepristranošću i objektivnošću on iznosi sve pozitivne i ohrabrujuće činjenice kad je ova rastuća populacija u pitanju. Ali, u isto vrijeme, on ne zanemaruje probleme sa kojima se susreću gotovo svi islamski konvertiti, čime nam kompletira sliku o stanju naše američke braće, koji su, i pored velike geografske udaljenosti i kulturne posebnosti, dio našeg ummeta. Prijevod: Muhamed Jusić