PERCEPCIJA PORODIČNIH ODNOSA I AKADEMSKO POSTIGNUĆE ADOLESCENATA - Jusić, Mersiha; Hasanagić, Anela (Novi Muallim, 2022)
UDK 159.922.8 37.015.3 Akademsko postignuće je zbog svojih praktičnih implikacija u fokusu velikog broja istraživanja, koja generalno ukazuju na njegovu povezanost s mnogim faktorima i mogućnost analize istog na mnogo nivoa: ličnom, međuljudskom i općem. Glavni cilj ove studije je istražiti odnos između specifičnih aspekata roditeljskog ponašanja (emocionalnosti i kontrole) i akademskog postignuća adolescenata operacionaliziranog kroz njihov prosjek ocjena. Osim toga, istražuje se i odnos sociodemografskih varijabli s percipiranim roditeljskim ponašanjima i akademskim postignućem. Prigodan uzorak istraživanja obuhvatio je 272 srednjoškolca (od čega 166 ženskih), prosječnog uzrasta od 17 godina. Statistički značajna negativna korelacija ustanovljena je između dimenzije kontrole i akademskog uspjeha. Dakle, što je nivo kontrolišućeg ponašanja roditelja viši, slabije je akademsko postignuće. Nije ustanovljena statistički značajna povezanost između dimenzije emocionalnosti oba roditelja i akademskog postignuća kod oba spola adolescenata. Adolescentkinje uključene u vanškolske aktivnosti izvještavale su o većoj emocionalnosti očeva od svojih vršnjakinja koje nisu uključene u takve aktivnosti. Od sociodemografskih varijabli jedino se socioekonomski status pokazao statistički značajno pozitivno povezanim s akademskim postignućem. Učenici su izvještavali o većem vremenu provedenom u razgovoru s majkama nego s očevima. Također, majke su percipirane kao više emocionalne i više kontrolišuće nego očevi, što može ukazivati na tradicionalno intenzivniju uključenost majki u odgoj.