MAGISTERIUM I AKADEMSKA SLOBODA U KLASIČNOM ISLAMU I SREDNJOVJEKOVNOM KRŠĆANSTVU - Makdisi, George; Alibašić, Ahmet (Novi Muallim, 2002)
Prijevod s engleskog: Ahmet Alibašić George Makdisi, "Magisterium and Academic Freedom in Classical Islam and Medieval Christianity" u Nicholas Heer (priredivač), Islamic Law and Jurisprudence (Seattle: University of Washington Press, 1990.), 117-133.