STATUSNI PROBLEMI I POTEŠKOĆE JEDNORODITELJSKE PORODICE U BIH - Čaušević, Midhat (Novi Muallim, 2022)
UDK 364.642:314.622.4](497.6) U ovom članku autor tematizira statusne probleme i poteškoće s kojim se susreće jednoroditeljska porodica u Bosni i Hercegovini. Članak je rezultat rada u okviru istraživačkog projekta fokusiranog na jednoroditeljsku porodicu, u sklopu kojeg su teorijski i empirijski posmatrane tri skupine: jednoroditeljske porodice nastale kao posljedica rata i ratnih dešavanja; jednoroditeljske porodice nastale kao posljedica razvoda braka i jednoroditeljske porodice nastale kao posljedica prirodne smrti i nesretnih slučajeva. Jedan od glavnih ciljeva projekta bio je istražiti kakav status u društvu imaju jednoroditeljske porodice iz te tri skupine; zakonska rješenja koja se na njih odnose te na koji način nositelji takvih porodica percipiraju taj status i poteškoće s kojima se susreću u održavanju funkcionalnosti svoje porodice. U članku su prezentirani i ukratko objašnjeni rezultati ankete, koja je, u okviru istraživanja provedena na uzorku od stotinu jednoroditeljskih porodica s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i općine Tešanj (ZE-DO kanton).