PRIKAZ ISLAMA U ZAPADNIM MEDIJIMA SA POSEBNIM AKCENTOM NA INTERNET - Hadžić, Azra (Novi Muallim, 2022)
Elektronski mediji imaju posebno mjesto u životu ljudi, a utjecaj koji oni vrše na formiranje svijesti ljudi o pojedinim pitanjima je očit, tako da je jako bitan način na koji oni plasiraju informacije javnosti. I prije 11. septembra postojala je negativna slika o islamu na Zapadu, ali danas je ona osvježena i proširena. Tome je u mnogome doprinijela medijska propaganda koju vode zapadni mediji zloupotrebljavajući slobodu govora i novinarstva. Kako na televiziji tako i na internetu uočavamo neispravnosti i pristrasnost u izvještavanjima o isalmu, pa se tako muslimani dovode u kontekst nejednakosti spolova, marame kao simbola ekstremizma i neintegracije, terorizma, radikalizma, konzervatizma, zaostalosti, i sl. Iako je uočljiv porast internet stranica koje nastoje da nepristrasno izvještavaju, kao što su tu i alternativne TV stanice sa islamskim sadržajem, postavlja se pitanje da li dopiru do auditorijuma? Bilo da se radi o namjernom ili nenamjernom krivotvorenju, trebamo se zapitati koliko muslimani doprinose toj zloupotrebi medija i šta čine u borbi protiv te pojave. Borba protiv pogrešne prezentacije islama jeste zadatak koji zahtijeva potpunu saradnju među muslimanima u cilju združivanja i razvijanju raspoloživih sredstava i sposobnosti potrebnih za korištenje širokog spektra mass-medija za prenošenje poruke islama.