POTREBA I MOGUĆNOST MEĐURELIGIJSKOG DIJALOGA U BiH - Zovkić, Mato (Novi Muallim, 2022)
UDK 2-67(497.6) Izlaganje na seminaru za vjeroučitelje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 26. novembra 2016. U ovom članku autor, na temelju dugogodišnjeg iskustva, razmatra potrebu i mogućnost međureligijskog dijaloga u BiH. U prvom dijelu članka skreće pozornost na Deklaraciju religija o zajedničkoj ljudskosti, potpisanoj u Ujedinjenom Kraljevstvu u rujnu 2016., koja se bazira na dobroj praksi i iskustvu dijaloga i suradnje u Britaniji. Deklaracija je namijenjena radu s učenicima osnovnih i srednjih škola te lokalnim vjerskim skupinama na molitvi i pastoralnim skupovima. U drugom dijelu rada, autor predstavlja moguću i potrebnu saradnju na planu razvoja ekološke svijesti kod učenika u BiH, o čemu u vjeronaučnim programima i udžbenicima već postoji određena građa, kao jedan od vidova zajedničke saradnje. U radu se također ističe da je svrha dijaloga međusobno upoznavanje, otklanjanje postojećih predrasuda i priprava za sudjelovanje u humanitarnim projektima, a da bi vjeroučitelji trebali dijaloškim primjerom i poučavanjem svojim đacima i njihovim roditeljima pokazivati da u pluralnom građanskom društvu možemo prakticirati slobodu religije bez vrijeđanja onih koji su među nama drugačiji.