RELIGIJSKI ODGOJ U PROSTORU RAZVOJA CJELOVITE LIČNOSTI - Slatina, Mujo (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.015.2:2 Religijski odgoj u prostoru razvoja cjelovite ličnosti podrazumijeva čovjekovu otvorenost prema transcendenciji koja ga također određuje kao ljudsko biće. Ovaj odgoj upotpunjuje i dovršava cjeloviti razvoj čovjekove ličnosti. U procesu razvoja cjelovite ličnosti treba prepoznavati transcendentalne principe tog razvoja kako naš pedagoški um ne bi ostao zarobljen u fromovskom paradoksu: “Čovjekova ljudska priroda čini čovjeka nečovjekom”. U radu se cjeloviti razvoj ličnosti promatra kroz spiralna polja uzdižućeg čovjekovog usavršavanja. U prostoru kojeg smo nazvali učećim društvom moguć je razvoj cjelovite ličnosti. Iako ideja o cjelovito razvijenoj ličnosti nije nova, objašnjenje njenog značenja koje se ovdje nudi nije svakidašnje. Autor je pokušao da ovaj tekst predoči kao putokaz koji vodi predodžbi cjelovitog razvoja ličnosti.