SPALJIVANJE CIVILA KAO OBLIK ZLOČINA: Studija slučaja grad Višegrad - Kuka, Ermin (Novi Muallim, 2022)
UDK 341.485(497.6=163.4*3)”1992/1995” 355.012:341.485(497.6)”1992/1995” U istraživanju zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Višegrad poseban je naglasak stavljen na bestijalnu metodu vršenja zločina kroz masovno i pojedinačno spaljivanje civila (žena, djece i staraca) u kućama i drugim pomoćnim objektima. U tom se kontekstu promatra povijesna kronologija takvih zločinačkih pothvata s namjerom prezentiranja i dokazivanja njihovog kontinuiteta, a koji su svoj vrhunac imali u Višegradu u periodu od 1992-1995. godine. Rezultati teorijskih i empirijskih istraživanja zorno pokazuju i dokazuju da je grad Višegrad postao paradigma zločina spaljivanja civila, te se stoga opravdano karakterizira kao grad u kojem je veliki broj civila planski, sistemski i organizirano spaljen s ciljem najbrutalnijeg etničkog čišćenja i progona stanovništva iz doline rijeke Drine. Potvrda navedene teze nalazi se i u relevantnim presudama Haškog tribunala zločincima koji su direktno ili indirektno učestvovali u tim, zdravom ljudskom umu, neshvatljivim ubijanjima civila samo iz razloga što su po nacionalnosti i/ili vjeri drukčiji od tih zvijeri.