RECEPCIJA FIKHA MUSLIMANSKIH MANJINA I RADA EVROPSKOG VIJEĆA ZA FETVE U NJEMAČKOJ - Hodžić, Bilal (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-742-266 2-184.2(=163.4*3):316.334(430) Ovaj rad se bavi istraživanjem fikha muslimanskih manjina koje obitavaju na području Njemačke. Usko povezano sa fikhom muslimanskih manjina je svakako i Evropsko vijeće za fetve i istraživanja (ECFR) koje od 1997. godine djeluje u Evropi. Kako i na koji način se ogleda fikh muslimanskih manjina u Njemačkoj, koliko se uvažavaju fetve ECFR-a, kakvu recepciju ima djelovanje Vijeća u Njemačkim naučnim krugovima kao i medijima, da li se prihvataju fetve koje izdaje Vijeće i koliki je stvarni domet njegovog rada su samo neka od pitanja na koje ovaj rad pokušava da ponudi odgovor. U 2016. godini je osnovana od strane ECFR-a komisija za fetve u Njemačkoj koja je pokrenula niz naučnih tribina i seminara kako bi se uskladila različita mišljenja oko određenih fikhskih pitanja kao što je nastupanje mjeseca ramazana ili njegov završetak.