ASADOVA KRITIKA ZAPADNE CIVILIZACIJE - Šahinović, Rifet (Novi Muallim, 2022)
UDK 316.722(100) 32:28-67 Muhammed Asad (Leopold Weiss, 1900-1990.), revertit u islam, jedan je od brojnih mislilaca koji su umnogome obilježili mišljenje zapadnjačkih muslimana tokom druge polovine XX. stoljeća. Pored ostalih, najznačajnije Asadovo djelo je prijevod i komentar Kur’ana na engleskom jeziku pod nazivom The Message of the Qur’an (Poruka Kur’ana). U kontekstualnom smislu Asadovo djelo daje jasan i nedvojben naputak u razumijevanju konstanti zapadno-evropske civilizacije i njenog odnošenja prema islamu i muslimanima. Ovaj rad pokazuje da moderne konvertitske apologije predstavljaju male enciklopedije odgovora na sklerotična i već stoljećima najopćija zapadnjačka shvatanja islama ali i pobijanja zapadnjačkih stereotipa.