ISLAM I SEKULARIZAM - Karić, Enes (Novi Muallim, 2022)
Predavanje održano 16. juna 2009. godine na Univerzitetu Paderborn, Sjeverna Vestfalija, Njemačka. Autor je imao nastup sa Tariqom Ramadanom, koji je održao predavanje o "lslamu i vrijednostima prosvjetiteljstva''. Sažetak U ovom radu autor se bavi pitanjem plodotvorne kohabitacije islama i muslimana s jedne, i evropskih sekularnih društava i država, posebno društava i država u Evropskoj uniji, s druge strane. Autor na više mjesta izvodi zaključak da sekularno i sekularizam, tako kako su konceptualno razvijeni u Evropskoj Uniji, ne znače da su suprotstavljeni religiji. Posredstvom relevantne literature, autor zaključuje da današnje sekularno u Evropskoj uniji znači, prije svega, osiguravanje jednog zajedničkog prostora saradnje religijskih zajednica i sekularne države i društva. Religijski diskurs je slobodan, religijske zajednice su transparentne, one sa svoje strane također profiliraju društvena kretanja. Autor pledira za pozitivne muslimanske odgovore prema ovakvom tipu sekularizma koji je razvijen u Evropi nakon 1945. godine. Na muslimanskim intelektualcima u Evropi je posebna zadaća da u svojim tumačenjima islama osiguraju pretpostavke za slobodno uključivanje muslimana u tokove evropskih sekularnih društava i za svestrano iskazivanje islama i njegovo kohabitiranje sa evropskim sekularnim društvima.