ISLAMOFOBIJA IZ SREDIŠTA DRUŠTVA - Cakir, Naime (Novi Muallim, 2022)
UDK 323.12:28:323.28(100) Prema nedavnoj studiji Tehničkog Univerziteta u Dresdenu (TUD) pod vodstvom prof. dr. Vorländera u pokretu PEGIDA se vidi protestni pokret sa desničarsko-populističkim primjesama, a prosječni učesnik u demonstracija PEGIDA u glavnom gradu Saksonije, pripada srednjoj klasi. U toj studiji se navodi da dominantni motiv učesnika protesta opće “nezadovoljstvo politikom” ali da je jedan od motiva i “temeljna odbojnost prema imigrantima i azilantima”, pri čemu je posebno izražena “rezerva prema muslimanima odn. islamu” (usp. Vorländer 2015). U ovom radu autorica se bavi pitanjem zašto baš slika islama služi kao katalizator za to nezadovoljstvo, te pokazuje da PEGIDApo pitanju svoje uvriježene “predstave o neprijatelju islamu” nije novi fenomen, nego da se nadovezuje na postojeće odbojnosti prema muslimanima.