OTOMANSKA OPSESIJA - Lewis, Bernard; Pašanović, Fikret (Novi Muallim, 2002)
The Ottoman Obsession , četvrto poglavlje iz autorove knjige Islam and the West (72-84. str.), Oxford University Press, New York, 1993. Prvobitno objavljeno u FMR (Milano) 5 (1984): 89-99. Prijevod s engleskog: Fikret Pašanović