“PRIVLAČNOST ‘ISLAMSKE DRŽAVE’ REZULTAT JE STRAHA, BIJESA I NEIZVJESNOSTI ZBOG NEPRAVDE I NEJEDNAKOSTI ŠIROM SVIJETA”: Intervju s Ziauddinom Sardarom - Sardar, Ziauddin; Karčić, Harun (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:001:008(047.53) 28:316.722(047.53) Ziauddin Sardar (1951) je muslimanski britanski pisac i intelektualac pakistanskih korijena čije polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga, među kojima se izdvajaju: The Future of Muslim Civilisation (1979), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1985), Postmodernism and the Other (1998), Orientalism (1999), Why Do People Hate America? (2002). Britanski časopis Prospect svrstao ga je u 100 najvažnijih javnih intelektualaca Velike Britanije. Nedavno je boravio u Sarajevu na poziv Centra za napredne studije (CNS) gdje je održao radionicu pod nazivom: Navigating Postnormal Balkans: A Hands On Futures Workshop and Polylogue. Saradnik Centra za napredne studije Dr. Harun Karčić razgovarao je sa Ziauddinom Sardarom o identitetu muslimana u Evropi, radikalizmu, odnosu islama prema prirodnim naukama i postmodernizmu.