“ONI” NE RAZUMIJU “NAŠE” VRIJEDNOSTI - Dedović, Sehija; Mušinović, Elmina (Novi Muallim, 2022)
UDK 28(4) 28:008 Historijski susreti islamske i zapadne kulture na tlu Evrope bili su različitog karaktera, od onih usmjerenih ka kulturnoj razmjeni i saradnji, do onih obilježenih mržnjom i otvorenim sukobima. Islamofobija, negativne predstava o muslimanima, ksenofobija, teroristički napadi i nerazumijevanja “Zapada” kulminirali su u ovom stoljeću. Kako se ovi susreti i nerazumijevanja dešavaju i međusobno pothranjuju antagonizme i time produbljuju udaljenost, na primjeru odnosa prema ličnosti Poslanika Muhammeda, a.s., te gdje je u svemu tome uloga civilnog društva, u ovom konkretnom slučaju nevladinih organizacija motiviranih vrijednostima vjere koje djeluju na tlu Evrope, glavna je tema ovog rada.