IZGRADNJA OSJEĆAJA PREMA ISLAMU I MUSLIMANSKOM SVIJETU - Esposito, John L.; Kovač, Mirnes (Novi Muallim, 2002)
Preveo o priredio: Mirnes Kovač Ovaj tekst je dio četvrtog poglavlja najnovije knjige John L. Esposita, Unholy War · Terror in the name of Islam , kojaje napisana poslije terorističkih napada na New York i Washington. U spomenutoj knjizi se može vidno osjetiti promjena stavova ovog autora izraženih u ranijim svojim pisanjima o islamu. Međutim, knjiga se ipak može svrstati u razumne, prizemljene ocjene i stavove izrečene nakon tragičnih dešavaaja u SAD-u, za razliku od velikog broja knjiga u kojima se osjeća takmičarski duh žestokih osuda, kolektivizacije krivnje koja se pripisuje islamu i muslimanima te vrijeđanja islama i muslimana.