CARSKI DIVAN KOD OSMANLIJA - Hasić, Dženan (Novi Muallim, 2022)
UDK 94(496.02)”1520/1640” Carski divan je tijelo koje je postojalo od samog početka Osmanske države. Bilo je to najznačajnije državno-političko tijelo, na kojem se raspravljala i kreirala kompletna unutrašnja politika osmanske države. Pored toga na Divanu su razmatrana i pitanja iz područja vanjske politike, dakle odnosa sa drugim državama, otpočinjanje ratnih pohoda ili sklapanje mirovnih ugovora. Članovi Divana nisu isključivo raspravljali samo o političkim, nego i pitanjima iz domena ekonomije. Među probleme kojima su se zanimali spadalo je i pitanje državne opskrbe hranom i ogrjevom. Također, ovo vijeće je služilo i kao apelaciona instanca kojoj su žalbe na presude mogli upućivati svi podanici, bez obzira na vjeru i konfesiju. Carski divan je činio veliki vezir koji je njime predsjedavao od 1475. godine, kada je sultan prestao prisustvovati sjednicama, a pored njega u sastav Carskog divana su ulazili i: rumelijski i anadolski kazaskeri, nišandžija – državni kancelar, defterdar – glavno i odgovorno lice za finansije, zapovjednik carske mornarice i janjičarski aga. Rumelijski beglerbeg je bilo član Divana od 1536. godine.