PROF. MUHAMED EF. FOČAK (1907-1978) - Dautović, Ferid (Novi Muallim, 2022)
Muhamed ef. Fočak rođen je u Sarajevu 29. marta 1907. godine na Vratniku. Sin je Abdulah ef. Fočaka, poznatog i uvaženog alima, dugogodišnjeg sarajevskog imama, hatiba i vaiza, vjeroučitelja mekteba Ahmedage Hende na Vratniku. Po završetku mekteba i osnovne škole, upisao se na Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu, koju je sa uspjehom završio 1927. godine. Nakon završetka ove škole odlazi u Kairu i upisuje se na čuveni islamski univerzitet Al-Azhar. Studije je završio 1931. godine kada se i vraća u Sarajevo. Radio je kao honorarni nastavnik islamske vjeronauke na II Muškoj realnoj gimnaziji u Sarajevu, Ženskoj gimnaziji u Sarajevu, Franjevačkoj gimanziji u Visokom, Ženskoj medresi u Sarajevu, Nižoj okružnoj medresi i Stručnoj ženskoj zanatskoj školi te Šerijatskoj gimnaziji gdje je predavao arapski i vjeronauku. Od 1945. do 1949 . godine, u poratnim godinama, zaposlio se na Gazi Husrev-begovoj medresi gdje je predavao vjersko-orjentalne predmete, arapski jezik, kao i matematiku i higijenu. Kada je, 1949. godine, dobio otkaz na Medresi, s tim da odmah napusti rad, bez prava na zakonski otkazni rok, kao što je to bio slučaj i sa drugim mnogim nastavnicima ove medrese u to vrijeme, njegov nastavnički rad je tim prestao. On se uskoro potom zaposlio u jednom trgovačkom preduzeću, gdje je radio dugi niz godina, sve do penzionisanja. Zbog odličnog poznavanja arapskog jezika, bio je i jedan od konsultanata Besimu Korkutu u toku prevođenja Kur'ana na bosnaksi jezik. Objavio je samo dva rada na bosanskom jeziku, a primjerak Sufare koju je on napisao za svoje učenike sačuvala je njegova porodica. U javnom i društvenom životu Bošnjaka-muslimana uzimao je značajnog učešća, naročito kroz Udruženje ilmijje / El-Hidaje. Umro je 1978. godine u Sarajevu.