BITI BAŠTINIK LIJEPE RIJEČI - Karić, Enes (Novi Muallim, 2017)
UDK 28-254 Prema Kur'anu, čovjek je, između ostaloga, biće el-bejana, biće govorenja, izricanja, saopćavanja, verbalnog i neverbalnog komuniciranja. Tekst tematizira kur'ansku fenomenologiju i semantiku ključnih komunikacijskih pojmova poput riječi, jezika i govora. Riječ općenito, posebno ona čovjekova riječ, različito je tretirana u Kur'anu. Božansko podučavanje čovjeka kulturi lijepe riječi islamska je komunikološka konstanta koja se konkretizuje nizom kur'anskih stavaka sa krajnje iznijansiranim značenjima. Mnogi kur'anski planovi i pasusi posvećeni su štovanju lijepe riječi. U nepreglednom zdanju kur'anskih uputa o odgovornom izricanju riječi čovjek se obavezuje da bude biće lijepe i odgovorne riječi, zatim se od čovjeka zahtijeva da bude protagonista prostrane i i pomirljive riječi, riječi koja širi čovjekove grudi i odagnava iz njih tjeskobu. Afirmacija lijepe riječi za muslimane danas nema samo teorijski, kulturni i i estetski značaj. Navođenjem lijepih riječi i besjeda muslimani danas potiču međumuslimanski dijalog kao alternativu sektaškim trvenjima, te afirmišu međureligijsku toleranciju kao antitezu isforsiranom sukobu civilizacija.