IZUČAVANJE TEFSIRA U ISLAMSKIM ODGOJNO–OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA - Husić, Abdulah (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-254:37(497.6)"19" Izučavanje tefsira u islamskim odgojno-obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini ima svoju višestoljetnu tradiciju, tačnije, još od XVI. stoljeća i izgradnje prvih medresa na ovim prostorima. Bosanskohercegovačke medrese su preuzele sistem osmanskog obrazovanja pa se u njima tefsir izučavao na arapskom jeziku kroz djela istaknutih mufessira poput as-Sujutija, al-Beydawija az-Zamahšerija i an-Nasafija. Kontinuitet njegovog izučavanja zadržat će se i u XX. stoljeću. U XX. stoljeću se tefsir pored medresa izučavao i u visokoškolskim islamskim odgojno-obrazovnim ustanovama. U fokusu ovog rada izučavanje tefsira u islamskim odgojno-obrazovnim institucijama u periodu između dva svjetska rata, u kojem je provedeno nekoliko značajnih i cjelovitih reformi rada medresa. Sredinom prve polovice XX. stoljeća, pored već ustaljenih udžbenika na turskom i arapskom jeziku, počinju se izdavati udžbenici tefsira i na bosanskom jeziku.