POZICIJA JUGOSLOVENSKE MUSLIMANSKE ORGANIZACIJE U TOKU PRIPREMA ZA FORMIRANJE KOALICIONE VLADE STOJADINOVIĆ- -KOROŠEC-SPAHO (OD 5. MAJA DO 24. JUNA 1935.) - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2017)
UDK 329.3:28](497.1):94(497.6)" 1918/1929" Ovaj članak je seminarski rad odbranjen na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, u aprilu 1981. godine. Sada se objavljuje kao prilog bez ikakvih intervencija da bude svjedočanstvo o istraživanju ovog fenomena od jednog mladog istraživača u doba socijalističke Jugoslavije. U ovom radu autor predstavlja JMO i njene aktivnosti u sklopu građanske opozicije pred parlamentarne izbore 5. maja 1935. godine, učešće na izborima, angažman u pregovorima za formiranje koalicione vlade, razloge koji su opredijelili vođstvo ove političke stranke da donese odluku o ulasku u vladu, te posljedice ovog koraka, kako po vođstvo tako i političke pristalice. U vrijeme kada je nastao rad je pisan na osnovu neobjavljenog arhivskog materijala, memoarske literature, naučnih i publicističkih radova i pisanje dnevne štampe.