DVADESET GODINA FINALNOG MEKTEPSKOG TAKMIČENJA - Svraka, Enes (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-472-053.2 Finalno mektepsko takmičenje na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uspostavljeno je i 1998. godine. Iste godine je održano i prvo takmičenje. U ovom radu nakon uvodnih informacija o mektebu kao odgojno-obrazovnoj ustanovi Islamske zajednice i općenito o mektepskom takmičenju, predstavljene su kategorije u kojima se takmičenje odvijalo od prvog, pa do posljednjeg XX. Pravo učešća u takmičenju na nivou Rijaseta stječu najbolji kandidati na nivou muftijstva koji su pobjednici u svojim kategorijama. U desetogodišnjem periodu od 2005-2014.god., odnosno od VIII – XVII takmičenja, analizirali smo ostvarene rezultate učesnika finalnog takmičenja polaznika mektepske nastave posmatrano po muftijstvima. Za analizu rezultata takmičenja u fokusu su bili podaci ispred kojih muftijstava su kandidati osvajali jedno od prva tri mjesta, koji je najveći i najmanji broj bodova osvojio pobjednik u određenoj kategoriji, općenito najmanji broj bodova koji je osvojen kroz takmičenje, kao i najuspješnija muftijstva kroz deset godina takmičenja. Najuspješnija muftijstva kroz deset godina takmičenja u kategoriji kiraet mlađi uzrast su: Sarajevsko, Zeničko i Tuzlansko, a u kategoriji kiraet stariji uzrast: Travničko, Zeničko i Sarajevsko. Najuspješnija muftijstva kroz deset godina takmičenja u kategoriji test općeg znanja su: Tuzlansko, Travničko i Zeničko.