KA OČUVANJU AUTENTIČNE ISLAMSKE TRADICIJE BOŠNJAKA: Rasprava mostarskog muftije Mustafe Sidki Karabega o hutbi - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-534.2 U fokusu rada je rasprava o hutbi u kojoj Mustafa Sidki Karabeg, čuveni mostarski muftija iz druge polovine XIX stoljeća, argumentirano raspravlja o apokrifnosti sadržaja neke hutbe koju je hatib petkom učio u džamiji u Mostaru. Autor rada koristi muftijinu raspravu kao još jedan u nizu argumenata koji dodatno potcrtavaju činjenicu prema kojoj su se širenje islama i njegova ispravna primjena u Bosni i Hercegovini dešavali pod budnim okom službene uleme koja se nije plašila reagovati u svakoj situaciji koja bi, eventualno, mogla voditi ka pojavi određenih devijacija u vjerovanju ili obredoslovlju ovdašnjih muslimana.