ANALIZA ŽENSKIH DŽAMIJA U SVIJETU I U BOSNI I HERCEGOVINI U KONTEKSTU NOVOOSNOVANIH DŽAMIJA SAMO ZA ŽENE NA ZAPADU - Ljevaković-Subašić, Sumeja (Novi Muallim, 2022)
UDK 726.2:305-055.2(100) 316.66-055.2:28-1(497.6) U ovom radu prikazana je kratka analiza mjesta i uloge žena u džamijama u vrijeme Vjerovjesnika, s.a.v.s., kao i njihovo mjesto i uloga u džamijama danas. Analiziranjem odnosa prema ženama i njihovog položaja u džamiji u radu se nastoje prikazati razlozi nastanka i funkcionisanja džamija otvorenih samo za žene na Zapadu i onih koje godinama postoje na Istoku, a kroz koje se nastoje legitimizirati ove prve. Nadalje, ovaj rad će nastojati da, u kontekstu otvaranja ženskih džamija na Zapadu, osvijetli okolnosti nastanka i uspostave ženskih džamija u Bosni i Hercegovini, organizaciju džemata u ovim džamijama kao i koordinaciju drugih vjerskih i edukativnih aktivnosti. Rad će u tom kontekstu pružiti analizu sličnosti i razlika u nazivima ženskih džamija u svijetu i Bosni i Hercegovini kao i analizu aktivnosti, načina rada i vjerskih obreda koji se sprovode u ovim džamijama.