DOPRINOS ARAPSKIH FIZIČARA RAZVOJU ASTRONOMIJE - Muratović, Maksuda (Novi Muallim, 2022)
UDK 52/53:28”04/14” Interesovanje za astronomiju je jedna od značajnih odlika islamske civilizacije od osmog do šesnaestog stoljeća. Impozantan je broj naučnika koji su se bavili teorijskom astronomijom, zatim broj tekstova koji su napisani u toj oblasti, kao i broj opservatorija koje su bile aktivne u to vrijeme omogućavajući mnoštvo zabilježenih, preciznih opservacija. Naučni tekstovi iz astronomije indijskog, persijskog i grčkog porijekla prevođeni su na arapski i bili su temelj na koji se nadograđivala arapska astronomija. Najznačajniji muslimanski astronomi bili su Al-Battani, Al-Sufi, Al-Biruni i Ibn-Yunus. Između velikog broja srednjovjekovnih muslimanskih astronoma spomenuti su i oni koji su zagovarali heliocentrični model.