IDENTITET MUSLIMANIMA: IZAZOVI U DANAŠNJOJ EVROPI - Kavazović, Husein (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:316.75(4) 316.722(=163.4*3) Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je 4. aprila 2018. godine studentima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu održao predavanje o identitetu muslimana i izazovima u današnjoj Evropi. Ovaj rad sadrži argumentaciju i razradu stavova izrečenih u tom izlaganju. Autor, kao reisu-l-ulema IZ u BiH, razmatra pitanje sudbine muslimana pojedinca i zajednice muslimana u današnjem svijetu Evrope upoređujući vlastito iskustvo i mišljenje sa stavovima nekih od vodećih autora koji su pisali o islamu i muslimanima u savremenom evropskom kontekstu. On odgovara na pitanje da li muslimani u Evropi još uvijek u sebi nose cjelovitu sliku svijeta islama ili su je negdje zaturili, zagubili. Autor također razmatra i pitanje položaja čovjeka, njegova bitka, njegove slobode i izbora, kao i njegove tragične sudbine koji su, prema njemu, centralna tema svih Božjih objava, i Starog, i Novog zavjeta, i Kur’ana.