ODREĐENJE I DEFINICIJA RELIGIJE S OSVRTOM NA POJAM NOVIH RELIGIJSKIH POKRETA - Tulić, Edin (Novi Muallim, 2022)
UDK 27/29 2-67 Iako je religija pojava sa kojom se čovjek susreo davno u svojoj historiji, ona, i dan danas, hiljadama godina kasnije, kao individualna i kao društvena pojava ne gubi na značaju i aktuelnosti i u velikoj mjeri utiče na život čovjeka i društva u cjelini. Kada kažemo “religija”, govorimo o mnoštvu religija, i o velikom broju oblika religiozne svijesti i religioznog doživljaja. Čovjekove težnje mogu da se izražavaju i ostvaruju traženjem božanstva u prirodi, ali i u obogotvoravanju nekog čovjeka, simbola ili predmeta. Religiozna potreba pojedinaca i društava jača u mutnim, kriznim ili tragičnim vremenima. Tada se ona često otjelovljuje u obožavanju nekog vođe, partije ili u ideološkim sistemima koji, čak i kada se aktivno bore protiv religije, nose u sebi izrazito vjerske elemente. Međutim, nakon drugog svjetskog rata, kao pečurke posle kiše, tako su počeli da niču i bujaju u zapadnim društvima i novi religijski pokreti, osnovni razlog nastanka je taj što je razvijeni dio svijeta u to vrijeme potresala kriza modernosti. Raznolikost tih pokreta bila je povod za nastojanja da se u njihovo razvrstavanje uvedu u red i sistem, kako bi se olakšalo njihovo razumijevanje. Ovakav tip novih religijskih pokreta za pristalice ima veoma mali procent ljudi u odnosu na velike svjetske religije.