SOCIJALNI RAD U KONTEKSTU TEOLOŠKE REINTEGRACIJE SA OSVRTOM NA SOCIJALNU POLITIKU I SOCIJALNU ZAŠTITU U BOSNI I HERCEGOVINI - Telalović, Mirnes (Novi Muallim, 2022)
UDK 364:2(497.6) U prvom dijelu ovog rada ističe se značaj socijalnog rada kao praktične i naučne discipline. Autor komplementarni i kauzalni odnos socijalnog rada, religije i duhovnosti prikazuje kroz definiciju socijalnog rada koju daje Međunarodno udruženja socijalnih radnika (IFSW) kojom se ističu sve njegove vrijednosti i nastoji obuhvatiti stvarnost današnjeg društva u globaliziranom svijetu. Naglašavaju se temeljne vrijednosti socijalnog rada usmjerene na prepreke, nejednakosti i nepravde koje postoje u društvu. Već na samom početku autor iznosi činjenice, referirajući se na značajan broja autora i naučnih radova, kako je evidentno da u proteklih nekoliko decenija raste interes za opću ulogu duhovnosti i religije u socijalnom radu. Taj interes nije samo izražen u socijalnom radu kao specifične profesionalne ili naučne oblasti već je prisutna tendencija šire kulture i društva, koji ponovno ozbiljno reflektiraju o religiji i duhovnosti čovjeka, reintegrirajući ih u svako područje i nivo iz kojih su dugo vremena bili isključeni. Kroz cijeli rad, nauka socijalnog rada postavlja se na principu socijalno konstruirane aktivnosti kao dijela kompleksne teorijske i profesionalne mreže službi i ustanova te se razmatra unutar sociokulturnog konteksta njegovih sudionika, koji sačinjavaju tri glavne konstituese: klijent, socijalni radnik i okolina unutar koje se susreću. Na temelju razvoja prakse socijalnog rada i njegove filozofsko-teorijske osnove iznosi se stav o redukcionizmu i njegovim štetnim posljedicama. U radu je opisana samonametnuta integracija profesionalnog socijalnog rada i duhovnog aspekta većine građana, kojim su se očuvali principi humanizma, solidarnosti i pravičnosti. U drugom dijelu rada dat je osvrt na značaj, ali i specifičnosti socijalne politike i socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini i krizi države blagostanja.