JEDAN RUKOPIS HAFIZA IBRAHIMA B. MUHAMMEDA ŠEHOVIĆA : “DALĀILU’L-HAYRĀT WA ŠAWĀRIQU’L-ANWĀR FĪ DIKR AL-SALĀT ‘ALĀ AL-NABIYYI’L-MUHTĀR” - Ćeman-Kiremitci, Emina (Novi Muallim, 2018)
UDK 091=411.21(497.6) Orijentalna rukopisna djela koja su na našim prostorima prisutna od samog dolaska islama predstavljaju kulturnu baštinu, koja je nezaobilazna u bilo kojem naučnom bavljenju sa prošlošću bh. muslimana. Tema ovog rada jeste dvojaka: sa jedne strane, nastojali smo prikazati jedan arapski rukopis našeg poznatog kaligrafa iz 18. stoljeća, hafiza Ibrahima Šehovića, kao primjera bosansko-muslimanske historijske baštine. Hafiz Šehović je bio dugogodišnji imam Careve džamije u Sarajevu, a njegovi brojni prepisi Mushafa su bili poznati kao “Carevi mushafi”. Sa druge strane, želimo predstaviti i djelo jednog Marokanca iz 15. stoljeća,“Dalāilu’l-hayrāt”, kao primjer opšte muslimanske tradicionalne duhovnosti. Ova zbirka salavata na Muhammeda, a.s., je jedan od najljepših manifesta ljubavi prema Poslaniku koje je iznjedrila muslimanska civilizacija, a činjenica da Gazi Husrev-begova bibliotekačuva 43 rukopisa “Dalāila” (i još veći broj raznih drugih zbirki salavata i dova) ukazuje na to da je pobožnost izražena kroz učenje ovakvih djela tradicionalne forme bila veoma rasprostranjena među našim narodom. Šehovićev rukopis ovog djela jeste među najvještijim i najvrjednijim rukopisima koje baštini Gazi Husrev-begova biblioteka.