SHAKESPEAREOV DUHOVNI KONTEKST - Khan, Shahab Yar (Novi Muallim, 2018)
UDK 821.111.09 Shakespeare W. Bez sumnje, Shakespeare je jedini autor na svijetu koji nije doživio sumrak svoga djela. U ova četiri stoljeća njegove drame su prevedene na sve poznate jezike svijeta. Od afričkih nomadskih plemena do poslovnog svijeta Sjedinjenih Američkih Država, od hinduističkih manastira do derviških tekija gdje god da se okrenemo, Shakespeare se pojavljuje nekako kao referentna tačka mudrosti, kako duhovne tako i svjetovne. Ali, šta je tajna ovakvog uspjeha jednog čovjeka, uspjeha bez presedana bilo gdje u svijetu? Izgleda kao da je cijelo čovječanstvo povezano jednom niti istine, a svaki put kad se ta nit dodirne, mio zvuk odjekuje na sve strane dopirući do svakog uha koje čuje i svakog srca koje osjeća. Svijet je vidio velikane kao što su Rumi i Hafiz, ali Shakspeareovo neiscrpno djelo, za koje sa sigurnošću možemo tvrditi da nikada ne jenjava, već raste iz dana u dan je vječita enigma ljudske povijesti i svjetske književnosti. Članak nudi neke činjenice koje prikazuju Shakespearea u najširoj perspektivi, kao najvećeg predstavnika filozofije Ishrqa ili al- Hikme al- mashriqiyye u Europi. Njegova drama se može sagledavati i kao rješenje suvremenih društvenih kriza kao i put usavršavanja vlastitog moralnog i duhovnog stanja.