BITI POBJEDNIK NE ZNAČI BITI I PRAVEDNIK! - Durmišević, Enes (Novi Muallim, 2018)
UDK 929 Busuladžić M. 28-67 Tekst “Biti pobjednik ne znači biti i pravednik” tematizira pluriperspektivne rasprave ili tačnije “medijske spinove” u vezi sa Mustafom Busuladžićem i njegovom tragičnom sudbinom. Autor se ne bavi samo Mustafom Busuladžićem nego je ovo pitanje samo povod da se prikažu različiti historijski događaji i ličnosti i da se stave u kontekst šire historijske perspektive dokazujući nepisano pravilo da “pobjednici pišu historiju”. U takvoj historijskoj viziji koju određuje miopija i ideološka bipolarnost postoji stroga podjela na “dobre” i “loše”. “Dobro” smo mi i ono što mi radimo i predstavljamo a “zlo” su drugi i ono što taj drugi predstavlja. Autor nas suočava sa izravnim primjerima koji svjedoče da stvari nikako ne treba motriti u crno-bijeloj perspektivi koja sprječava dolazak do istine kako u slučaju Mustafe Busuladžića tako i u drugim historijskim događajima i procesima.