OVISNOST O INTERNETU – ŠTA DANAS O TOME ZNAMO - Pajević, Izet; Hasanović, Mevludin (Novi Muallim, 2018)
UDK 159.97:004.738.5 Korištenje interneta postaje standard savremenog čovjeka ali kod jednog broja osoba dolazi do razvoja nezdrave upotrebe interneta i prekomjernog korištenja digitalnih uređaja. Na ovan način se remeti normalan psihosocijalni razvoj mladih a kod odraslih se razvijaju različiti duševni, društveni a i tjelesni problemi. Osobe ovisne o internetu pokazuju obrasce ponašanja koji ukazuju na nemogućnost samokontrole, što može negativno uticati na njihove svakodnevne aktivnosti, međuljudske odnose i psihološku dobrobit. Sve je više dokaza da su psihološki i biološki mehanizmi u osnovi ove ovisnosti slični onima kod ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. Istraživanja pokazuju da se kod ovisnika o internetu objektivizira niz problema duševnog zdravlja i psihosocijalnog funkcioniranja kao što su apstinencijski sindrom, socijalno povlačenje, školski i profesionalni neuspjeh, financijski problemi, bračne poteškoće i sl. Tjelesni problemi kao što su bol u leđima, problemi sa očima, bol ručnog i lakatnog zgloba su sve učestalije tegobe među ovisnicima o internetu. Korištenje interneta među djecom i adolescentima u zadnje vrijeme pokazalo se kao rastući razlog za brigu zbog odsustva kontrole nad provedenim vremenom na internetu i sadržajima sa interneta. Prevencija i liječenje ovisnosti o internetu je imperativ naše svakodnevnice.