ISLAM I DRUŠTVENE MREŽE - Džafić, Jusuf (Novi Muallim, 2018)
UDK 004.738.52:28 316.77:2 Ovim radom smo pokušali dati osvrt na globalno popularni fenomen društvenih mreža iz ugla fikha i edeba. U uvodu smo objasnili da islam pokušava odgovoriti na svako životno pitanje, te da islamsko pravo nastoji regulirati ponašanje u okviru muslimanske zajednice. Potom smo se osvrnuli na definiciju, historijat i vrste društvenih mreža, te na dosadašnje proučavanje fenomena društvenih mreža u muslimanskom svijetu. Zaključili smo da proučavanje ovog fenomena nije dobilo zavrijeđenu pažnju među muslimanima općenito, niti među islamskim učenjacima. Potom smo predstavili propis korištenja društvenih mreža, a nakon toga su obrađeni fikhski propisi vezani za ovu novu oblast. U nastavku slijede najvažnija pravila islamskog bontona na društvenim mrežama, te savjeti kako koristiti društvene mreže u pozitivne svrhe. Na kraju u zaključku su iznesena završna razmatranja.