KOMPARIRANJE SUNIJSKE I ŠIJSKE HADISKE METODOLOGIJE - Agetović, Ahmed (Novi Muallim, 2018)
UDK 28-42 Termini “ehli-sunnet ve-l-džema‘at” i “šiije” su pojmovi koji se vrlo rano, već u ranoj fazi formiranja muslimanske zajednice, počinju koristiti za određene skupine muslimana. Njihova upotreba intenzivira se u periodu prvih halifa kada se i javlja podjela na sunije i šiije. Ta podjela će u kasnijem periodu sve više dolaziti do izražaja, tako da je i trenutno prisutna. Možemo konstatovati da su to su dvije skupine muslimana koje koračaju istom cilju različitim putevima. U ovom radu prezentovana je sunijska i šiijska hadiska metodologija, metode sakupljanja hadisa i njegovo zapisivanje u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., ashaba i tabi’ina. Analizirane su metode prijenosa tradicije u ehlisunnetskom i šiijskom islamu i iznesen stav naspram prvih prenosilaca tradicije- ashaba i tabi’ina, te Poslanikove, s.a.v.s., časne porodice u čijem shvatanju i poimanju je ključna razlika u prijenosu hadisa između sunija i šiija.