SEMANTIKA RIJEČI AL-FITNA U KUR’ANU - Fatić, Almir (Novi Muallim, 2018)
UDK 811.411.21´36:28-23 Rad se sastoji iz sljedećih cjelina: Uvod; Leksičko značenje riječi al-fitna; Kontekstualno značenje riječi al-fitna u Kur’anu; Kritički osvrt; Semantički nivoi fitne i Zaključak. U Uvodu se naznačava cilj i svrha rada – istraživanje semantike riječi al-fitna, tj. njezinih različitih značenja u Kur’anu shodno različitim kontekstima u kojima se ona navodi – te metod i literatura na kojoj se rad temelji. U odjeljku Leksičko značenje riječi al-fitna predstavlja se leksičko značenje riječi al-fitna na temelju relevantnih leksikografskih rječnika arapskoga jezika klasičnog i savremenog doba. U odjeljku Kontekstualno značenje riječi al-fitna u Kur’anu navodi se petnaest kontekstualnih značenja ove riječi na temelju referentnih klasičnih djela iz semantičke leksikologije Kur’ana (al-wuğuh wa alnaza’ir) i klasičnih i savremenih komentara Kur’ana (tafasir al-Qur’an). Nakon toga slijedi kritički osvrt na uvide semantičara i komentatora Kur’ana o navedenim kontekstualnim značenjima riječi al-fitna. U odjeljku Semantički nivoi fitne značenjski se klasificira al-fitna kao pojam ili koncept, odnosno navodi šest njezinih semantičkih nivoa. U Zaključku se navode završni nalazi i zaključci autora rada, između ostalih i taj da fitna koja se događa danas među muslimanima može dovesti ili do međumuslimanske integraciju (pozitivno značenje fitne) ili, pak, do dezintegracije (negativno značenje fitne) u svim sferama života.