DŽAMIJA I VAKIFI DŽEMATA ĆOJLUK - Babajić, Damir; Jahić, Damir; Joldić, Ramiz; Ibrić, Mirzet (Novi Muallim, 2018)
UDK 061.27(497.6 Srebrenik)”15” U radu se govori o jednoj od najstarijih srebreničkih džamija koja je podignuta u 16 stoljeću, a koja je doživjela nekoliko obnova. Prvobitna džamija, zbog dotrajalosti, temeljito je obnovljena 1934/1935. godine, i današnji izgled duguje spomenutoj obnovi. Ova džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, i u 2017. godini se krenulo sa realizacijom zaštite ovog nacionalnog spomenika. Džemat, odnosno ćojlučka džamija imala je puno vakifa, ali je velika većina vakufnama vremenom izgubljena, tako da ćemo mi u ovom radu predstaviti devet vakufnama do kojih smo došli prilikom čišćenja džamije.