IGRE NA SREĆU I KLAĐENJE U ISLAMSKOM PRAVU - Ćeman, Senad (Novi Muallim, 2018)
UDK 28-74:794.9 Ovaj rad govori o poziciji kocke i igara na sreću u islamskom pravu. Kocka je po slovu i duhu islamskog prava nelegalan način zarade. U sva četiri osnovna izvora šerijata njena zabrana je više nego očita. Pojašnjena je jezička i terminološka upotreba kur'anskog termina maysir. Ukazano je na najčešće forme kockanja u predislamskom periodu, periodu Objave i u savremenom dobu. Navedeni su propisi nadmetanja za novac, stav Međunarodne akademije islamskog prava o takmičenjima, pojašnjen status osobe koja kocka ili radi u kladionici, te skrenuta pažnja na odgovornost pojedinca i društva u suzbijanju ovog zla.