IGRE NA NESREĆU I GUBITAK VEĆINE - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2018)
UDK 616.89-056.8:794.9 794.9:28 Svako vrijeme i povijesna situacija koji obiluju velikim potresima, krizama, neizvjesnostima i sudbinskim usudom, podrazumijevaju i neizbježno među ljude, posebno u gradovima, a sve više i sve češće i na selima, donose i industriju strasti, industriju pornografije, industriju prostitucije, industriju poroka, industriju perverzije, industriju alkohola i industriju droge. Gradovi jesu mjesta civilizacijskih iskoraka ali i mnogolikih društvenih opaćina koje se sve intenzivnije šire ka periferiji. Ne radi se, dakle, o fenomenima koji imaju lokalni i mikrointenzitet, nego svoje refleksije zaimaju u daleko širem opsegu. Kockanje i hazardne igre, pored alkohola, droge, bluda i duhovne prostitucije, spadaju u jedno od najraširenijih negativnih i pogubnih pojava – za pojedinca, grupu i društvo – koju islam kao jednu vrstu opakog, opasnog i pogubnog poroka zabranjuje. Autor u ovom radu propituje sociološke, psihološke, socijalne i teološke implikacije kocke, ali i drugih fenomena koji su povezani s tim. Autor iznosi brojne štetne posljedice kocke, kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini, što obavezuje cijelo društvo da zauzme čvrst stav spram industrije kocke, ali i drugih društveno-patoloških fenomena.