UČESTALOST IGRANJA NA SREĆU I ZASTUPLJENOST PROBLEMATIČNOG KOCKANJA KOD SREDNJOŠKOLACA NA PODRUČJU GRADA ZENICE - Adilović, Muharem (Novi Muallim, 2018)
UDK 616.89-056.8-053.6:794.9(497.6 Zenica) Osnovni cilj ovog rada jeste ispitati zastupljenost prakse kockanja kod učenika viših razreda srednjih škola na prostoru grada Zenice te problematičnog kockanja koje se odnosi na praksu koja razvija štetne psihosocijalne posljedice vezane za kockanje. Dodatni ciljevi jesu istražiti rodne razlike, zastupljenost kockanja u odnosu na akademski uspjeh te utvrditi najzastupljenije oblike kockanja u praksi srednjoškolaca. U istraživanju je učestvovalo N=172 učenika viših razreda srednjih škola i to: Prva gimnazija (N=50), Srednja mješovita škola „Mladost“ (N=72) i Srednja industrijska škola (N=50). Prosjek starosti ispitanika je 17,4 godine a rodna zastupljenost ide u korist muškaraca, s procentom 68,8%, dok su žene zastupljene u procentu 30,2%. Koristili smo se instrumentima: 1. Upitnik o sociodemografskim karakteristikama ispitanika, 2. Upitnik o aktivnostima kockanja (Ricijaš, Dodig, Huić i Kranželić, 2011), 3. Kanadski upitnik o kockanju adelescenata – CAGI (Tremblay, Stinchfield, Wiebe i Wynne, 2010). Rezultati ukazuju da se jedna trećina ispitanika kockala u posljednja tri mjeseca, da je praksa kockanja u većem omjeru osobena mladićima nego djevojkama, da akademski uspjeh nema nikakvog utjecaja na praksu kockanja, odnosno, da se podjednako kockaju kako bolji tako i lošiji učenici, da u kockanju troše, za njihove prilike, značajne svote novca, te da iskazuju izrazito visok stepen zastupljenosti štetnih psihosocijalnih posljedica vezanih za kockanje. Rezultati istraživanja su poticaj za druga opsežnija istraživanja fenomena kockanje, te mogu poslužiti kao odrednica osmišljavanja preventivnih aktivnosti usmjerenih prema mladima.