FERHAD-PAŠA SOKOLOVIĆ (1530–1590) I NJEGOV VAKUF - Spahić, Muhedin (Novi Muallim, 2018)
UDK 929 Sokolović F. 94(497.6 Banja Luka)”15” Ferhad-paša Sokolović za Banju Luku slovi za njenog utemeljitelja i prvi joj udara temelje urbanog razvoja. On, Ferhad-paša Sokolović, Banju Luku, tadašnje sjedište Bosanskog ejaleta, u svojstvu dobrotvora, pored vakufa i graditeljske cjeline s Ferhadijom džamijom kao centralnim objektom, uspostavlja prve obrazovne, kulturne i društvene ustanove u Banjoj Luci. Ferhad-pašina vakufnama je rodni list Banje Luke koja nam nudi podatke o vremenu kada su u Banjoj Luci izgrađene prelijepa Ferhadija džamija, sahat-kula, objekti obrazovnog, kulturnog, društvenog i socijalnog karaktera i prve „moderne“ saobraćajnice. Pri izradi ovog rada korištena je analiza sadržaja kao istraživačka tehnika prikupljanja podataka iz sekundarnih izvora: knjiga, časopisa, novina, radija, televizije i sl. Predmet analize sadržaja su i primarni izvori o Ferhad-pašinom vakufu u Banjoj Luci, odnosno arhivska građa sadržana u dokumentima, vizuelnim, auditivnim i audio-vizuelnim izvorima podataka.