O KULTURALNIM MODELIMA OGAJANJA (KULTURALNI MODELI ODGAJANJA (UVOD U ANTROLOPOLOGIJU PORODICE) - Bajramović, Muris (Novi Muallim, 2018)
UDK 37.01 Ovaj rad je zapravo jedan obimniji prikaz knjige Amela Alića Kulturalni modeli odgajanja (Uvod u antropologiju porodice). Ova obimna studija, s jedne strane obuhvata kulturalna razumijevanja odgajanja, a s druge strane se oslanja na antropološke studije i dovodi ih u vezu sa savremenim načinima odajanja. Uz to, u radu se povezuju ovi procesi sa književnosti. Bilo je zanimljivo na koji način Amel Alić koristi antropološka istraživanja da bi bolje razumijevao pegagogiju. Alić u svojoj studiji pravi kulturalni zaokret. No, to ništa ne čudi, jer se autor i u prethodnim knjigama bavio kulturalnim temama. Alić je u komparativnom zahvatu antropološkim modelima dao sveobuhvatno razumijevanje kulture i svih njenih normi i vrijednosti, koje su, opet, u temelju i svakog odgoja. On i više nego sveobuhvatno razmatra kulturalne modele, varijacije i koncepte odgoja i dovodi ih u vezu sa savremenim čovjekom i njegovim stanjem.