BUNTOVNI DUH SUFIZMA I HAFIZ ŠIRAZI - Dizdarević, Sedad (Novi Muallim, 2018)
UDK 141.336 28-1 U ovom članku nastojali smo istražiti do koje mjere je sufijski pokret inspiriran i usmjeravan različitim kontekstima, prije svega društvenim i kulturnim, te na koji način su sufijski protagonisti izražavali svoj stav o društvu, kretanjima u društvu, problemima i društvenim devijacijama. Također smo željeli istražiti koliko je specifičan sufijski vid društvenog utjecaja, manifestiran kroz verbalni bunt i neverbalni interiorizirani protest, posebnim oblačenjem, specifičnim načinom života i ponašanja, imao efekata i uspjeha kroz povijest. Pokazali smo da je sufizam iniciran društvenim problemima i iskvarenošću te da je kroz povijest razvijao vrlo sofisticirane, metode, načine, instrumente, sredstva i tehnike borbe protiv istoga. To je, istovremeno, razlog zbog koje su sufije razvile izuzetno kreativan, inventivan i umjetnički sofisticiran jezik, govor i književnost. Pokazali smo da specifična sufijska odjeća, neobičan način interakcije, razrađena pravila ponašanja, življenja i djelovanja u društvu u znatnoj mjeri predstavljaju interiorizaciju i utjelovljenje ovog buntovnog stava te stoga i efikasniji i uspješni način utjecanja na društvene promjene. Hafiz Širazi je naslijedio sufijske tehnike, metode i instrumente izražavanja ovog bunta, interioriziranjem i eksterioriziranjem, verbaliziranjem i neverbaliziranjem ali umjetnički prenaglašeno, karikaturalno, inverzijom pojmova i gotovo nadrealistički. S obzirom na društveni, historijski, ideološki i kulturni kontekst Hafiz je razvio jedan od najsofisticiranijih i najefikasnijih instrumentarija društvenog i umjetničkog izražavanja bunta, kritike i preskribiranja rješenja.