TEOLOGIJA SUŽIVOTA – Šta tome mogu doprinijeti kršćanstvo i islam, kršćani i muslimani? - SCHREINER, Stefan (Novi Muallim, 2022)
UDK 323.11 2-67:323.11 Preveo s njemačkog: Sidik SPAHIĆ Svijet u kojem živimo nesumnjivo prolazi mnogolike društvene, političke i kulturne mijene. Predodžba o homogenom društvu koju u najmanju ruku nesmanjeno i dalje njeguju pojedini dijelovi društva, ili čak o idealu društvene homogenosti, pripada zauvijek prošlosti. Stoga religija ne smije ostati nijema na tektoniku društvenih mijena. Šta više, oblikovanje ovog suživota je odavno postao zadatak najvišeg prioriteta, ukoliko društvo ne želi i ne smije izgubiti svoju koherentnost, svoju unutarnju koheziju i ukoliko se neće raspasti na niz paralelnih društava sa religijskim i/ili etničko-kulturnim utemeljenjem. Ugledni njemački teolog na ovo pitanje nudi razvijanje “teologije suživota” nudeći savremenu interpretaciju svetog teksta. Autor se referira na kršćansku teološku tradiciju ali i na tradiciju drugih objavljenih religija što mu daje golemi značaj i za našu stvarnost.