SVRŠENICI MEKTEB-I NUVVABA BILI SU UTEMELJITELJI I NOSIOCI ORIJENTALNIH STUDIJA NA SARAJEVSKOM UNIVERZITETU - Nakičević, Omer (Novi Muallim, 2022)
UDK 378.6:28]:371.214 371.214:811.411.21 U prilog argumentaciji za matičnost arapskog jezika na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu autor podsjeća na temeljne odrednice programa obrazovne institucije tzv. Mekteb-i nuvvab-a (Šerijatske sudačke škole, Scherijatische Richter Schule) koja prerasta u VIŠT (Viša islamska šerijatsko-teološka škola) i na čijim temeljima već više od trideset godina kao rezultat planskih aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini radi Fakultet islamskih nauka u Sarajevu koji je i stalna članica UNSA. Da je izučavanje arapskog jezika baza izučavanja svih drugih islamskih znanosti potvrđuje i član 2. Organizacionog instituta za Šerijatsku sudačku školu u Sarajevu u kome stoji:“Pitomci koji će se primati u ovu obrazovnu instituciju, bit će oni koji su s uspjehom položili ispit iz arapskog jezika gramatike i sintakse”. Svršenici ove visoke škole čiji je Fakultet islamskih nauka sljednik bili su među utemeljiteljima Odsjeka za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Orijentalnog instituta.