MEKTEBSKA NASTAVA IZMEĐU INOVACIJA I OČUVANJA TRADICIJE - Svraka, Enes (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-472-053.2 371.214:28 Osnovni cilj rada koji se nalazi pred nama jeste upoznati čitaoce sa hronološkim aktivnostima u vezi sa izradom Nastavnog plana i programa mektebske pouke, te rezultatima sprovedenog istraživanja o mektebu i mektebskoj nastavi. Mekteb i mektebska pouka su tema koja svakodnevno zavrjeđuje i zaokuplja našu pažnju, posebno imajući u vidu njenu ulogu i značaj, kako za Islamsku zajednicu tako i za društvo u cjelini. Brojnost osoba koje su direktno ili indirektno uključene u odgojno-obrazovni proces mektebske pouke u ulozi polaznika mekteba, muallima/muallīmā, roditelja i drugih aktera, obećava i ohrabruje, te ukazuje na zainteresiranost za mekteb i mektebsku pouku koja ima kontinuitet u radu i napredovanju. Također, uzimajući u obzir mogućnosti koje pruža mekteb i mektebska pouka, te rezultate koje polučuje, sve ukazuje na to da se radi o vrlo važnoj “Instituciji” koja treba našu brigu i pažnju. Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Odjel za mektebsku nastavu i mlade, je u periodu od septembra 2015. do decembra 2017. godine, intenzivno radila na izradi novog Nastavnog plana i programa mektebske pouke. U radu koji je pred nama upoznat ćemo se sa aktivnostima koje su poduzimane u naznačenom periodu, te rezultatima tih aktivnosti. U pogledu sagledavanja stanja mekteba i mektebske nastave, prikupljanja neophodnih podataka u vezi stim, kao i uvažavanja mišljenja onih koji su pozvani da iznesu svoje stavove i ideje, korištena je anketa koja nam je ponudila određene odgovore. U tom smislu slijede i rezultati iz anketnog upitnika u kojem su uzeli učešće glavni imami, imami/muallimi-muallīme, džematski odbori i roditelji polaznika mektebske pouke. Na osnovu dobivenih odgovora kroz anketni upitnik, definisana su neka rješenja za određena pitanja organizacionog karaktera mektebske pouke.