ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE KARAĐOZ-BEGOVOG VAKUFA U MOSTARU – HISTORIJSKI PREGLED - Dedović, Salem (Novi Muallim, 2022)
UDK 061.27(497.6 Mostar)”15” 930.85(497.6 Mostar)”15” Rad se bavi historijatom i ulogom najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Mostaru ustanovljenih kao vakuf hadži Muhamed-bega, poznatijeg kao Karađoz-beg, u vjerskom i obrazovnom životu Grada i njegovoj kulturnoj historiji. Riječ je o Karađoz-begovoj medresi, njegovome mektebu i istoimenoj biblioteci koje su utemeljene 1557. godine, a njihova valjana šerijatska legalizacija na sudu u Mostaru putem vakufnamā izvršena je u februaru 1570. godine. Cilj istraživanja je da se na jednome mjestu predstavi značaj i društvena uloga ovih ustanova od obnavljanja njihova rada, a nakon prekida u radu koji je potrajao više od sedam decenija. U fokusu istraživanja je sadržaj teksta druge Karađoz-begove vakufname, koja se odnosi na njegovu medresu, a čijim radom je oplemenjivan vjerski, obrazovni i kulturni život Bošnjaka u Hercegovini kroz dugu historiju. Karađoz-begova medresa je obnovila svoj rad 1995. godine i od tada djeluje kao javna škola u sistemu srednjoškolskog sistema odgoja i obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona. U radu se razmatra i značaj vakufā za rad Karađoz-begovih odgojno-obrazovnih ustanova, s osvrtom na primjere visoke svijesti među Mostarcima koji su u svojim vakufnamama, napisanim poslije Karađoz-bega, određivali da se jedan dio prihoda iz njihove zaviještane imovine izdvaja za kontinuirani rad njegovih ustanova.