ŠERIJATSKO SUDAČKA ŠKOLA U SARAJEVU – KRATKI PREGLED - Ajvazi, Džulzada (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.014.521:[28:348(497.6 Sarajevo)”1887/1937” Austro-Ugarska je dolaskom u Bosnu i Hercegovinu zatekla muslimane kojih nije bilo u njenim drugim provincijama. Njeni redovni sudovi, koje je uvela u Bosni i Hercegovini, nisu bili osposobljeni, niti kompetentni, da rješavaju pitanja koja su tretirala međusobne odnose muslimana i nemuslimana, a posebno pitanja iz oblasti bračnog porodičnog, nasljednog i vakufskog prava. Bilo je potrebno formirati instituciju koja će prvenstveno obrazovati a zatim i zapošljavati kadar koji će se baviti ovim problemima. Od javljanja ideje do implementacije iste u praksi trebalo je da prođe sedam godina. Rješenje je nađeno u otvaranju Šerijatsko sudačke škole u Sarajevu, gdje bi se na domaćem tlu i pod kontrolom nove vlasti, mogli educirati budući kadrovi za šerijatske sudove. Tako je odlukom Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu od 14. maja 1887. godine donesen Štatut o osnivanju (o ustrojstvu) škole za šerijatske suce u Sarajevu. Cilj ovog rada je da utvrdimo kako je tekao rad Šerijatsko sudačke škole u Sarajevu tokom njenog pedesetogodišnjeg postojanja. Postavljeni cilj ćemo ostvariti tako što ćemo istražiti i uporediti promjene u Nastavnom planu i programu po kojem se izvodila nastava u ovoj školi, zatim, istražiti i uporediti koje su predmete slušali učenici ove škole te kakav je bio nastavni kadar u Šerijatsko sudačkoj školi i zvanje koje su svršenici ove škole sticali.